Reiseguide

Så du vil se Crystal Palace live? Så flott! På denne siden skal vi forsøke å gi deg en guide som forhåpentligvis hjelper en førstegangsreisende så vel som en som har vært på tur til England tidligere. Vi tar naturligvis utgangspunkt i at du har planer om å se Palace spille hjemme!

Vi er ikke en stor nok supporterklubb til å kunne selge pakketurer, men arrangerer to fellesturer per sesong, én på høsten og én på våren. Det anbefales å bli med, da du er sikret kampbillett og får et skreddersydd (men frivillig) opplegg å bli med på. Dessuten er du i godt selskap! Mer om fellesturene våre kan du lese her: https://crystalpalace.no/fellestur/ Et par av medlemmene i CPSN har sesongkort og det er mulig å kjøpe retten til å bruke dette i enkeltkamper, det kan du lese mer om her: https://crystalpalace.no/billetter/

Fly

Når det gjelder fly, som vel de aller fleste av oss velger å bruke til England, så anbefaler vi å fly til Gatwick Airport. Gatwick befinner seg sør for Croydon, der Palace holder til, og toget fra flyplassen til East Croydon stasjon tar kun 15 minutter. Mange av togavgangene er direkte, så med litt hell kan du ha sjekket inn på hotell i Croydon og bestilt din første pint på puben en knapp time etter landing!

Norwegian flyr til Gatwick, fra henholdsvis Oslo (Gardermoen), Bergen, Stavanger og Trondheim. Fra Gardermoen opererer også Norse på ruter til Gatwick.
Man kan naturligvis også ta turen til de andre London-flyplassene, primært Heathrow og Stansted. Fra Heathrow må du regne med minst en time med kollektivtransport til East Croydon, inkludert bytter. Merk at det også går en buss direkte fra Heathrow til East Croydon og denne bruker nærmere en time og tre kvarter. Alternativt kan man selvsagt ta taxi (£100+) eller Uber (£45+). Fra Stansted vil det ta noe lengre tid med tog og tube, opp mot en time og tre kvarter. En taxi eller Uber bruker en drøy time, og vil koste henholdsvis £90+ og £80+.

Hotell

Det å finne hotell i London skulle ikke by på problemer, og det står vel egentlig bare på hva du ønsker å betale og hvilken standard du foretrekker. Vi er mange med erfaringer fra de hotellene som er å finne i Croydon, der det er et bredt utvalg. Det er endog slik at flere aktuelle hotell befinner seg i samme kvartal og er naboer, og disse er kun et par minutter unna East Croydon stasjon! I likhet med mer sentrale deler av London finner du forskjellige prisklasser og kvalitet. Kort fortalt har du de to billigkjedene Premier Inn og Travelodge i nevnte “hotellkvartal”, sammen med Leonardo Hotel Jury’s Inn og Hampton by Hilton. På de to førstnevnte hotellene kan du, ved å bestille i god tid, få rom ned i £30 per natt, men normalt ligger de på rundt £50. De andre hotellene har også jevnt over greie priser, spesielt om du er ute i god tid!

For øvrig kan det varmt anbefales å bo i Sør-London også med tanke på sightseeing/shopping i Oxford Street, Covent Garden, osv. Hotellene i Croydon er jevnt over betydelig rimeligere enn i sentrumsområdene og togturen fra East Croydon til de sentrale stasjonene Victoria og London Bridge tar bare rundt 20 minutter.

Billett

Fly og hotell er nå én ting, men vel så viktig er det å få billett til kampen på Selhurst Park! Det var en tid da det bare var å møte opp i billettluka rett før avspark og velge plass, men det er ikke slik i dag, så lenge Palace er i Premier League. Nå er du pent nødt til å kjøpe billett på forhånd! Det som da er verdt å merke seg er at du MÅ kjøpe et medlemskap i Crystal Palace FC. Dette har ikke noe med den norske supporterklubben å gjøre, men er snarere et grep klubben har gjort, primært for å sikre at det er flest mulig Palace-supportere og ikke bortefans som befinner seg på tribunen.

Du kan lese om de ulike medlemskapene på den offisielle siden til Palace, men kort oppsummert så er det billigste alternativet et Silver Membership til £25. Billetter til hver kamp legges ut omtrent en måned i forveien. Kampene blir stort sett utsolgt, men selvsagt i forskjellig tempo, alt etter hvem motstanderen er. Palaces hjemmekamper finnes i to kategorier, A og B. De fleste kampene vil være B, og du kan kjøpe fire billetter per medlemskap. A-kampene er dyrere, og det er verdt å merke at du kun får kjøpt to billetter per medlem til disse. Dette er noe Palace har bestemt for å hindre at supportere kun dukker opp når de store kanonene som Manchester United, Arsenal og Chelsea dukker opp. Satt litt på spissen, så får du kun se de feterte stjernene til nevnte klubber om du også støtter laget mot Everton, Southampton og Bournemouth!

Selhurst Park

Hjemmebanen vår har faktisk rykte på seg for å være vanskelig å finne. Det er ikke godt å si hvorfor den skulle være det, bortsett fra om du kommer med bil. Da kan det kanskje være litt kronglete, men de færreste av oss kommer kjørende til kampene. Bor du i Croydon, som vi opplagt anbefaler, kan du ta enten buss eller tog. Buss 468 Elephant & Castle stopper utenfor Whitgift-senteret, rett over veien for Leonardo Hotel Jury’s Inn, og har holdeplass ved Selhurst Park! Med tog har du hele tre stasjoner å velge mellom, Norwood Junction, Selhurst og Thornton Heath. Alle disse er noenlunde like langt unna Selhurst Park i gangavstand, ca. 10-15 minutter.

Norwood Junction: Ut av stasjonen følger du gata oppover et stykke før du tar til venstre og går rett på Holmesdale Road. Stadion er ikke synlig før du er rett ved, men det er vanligvis enkelt å bare følge strømmen av folk. Det er mange gode Palace-puber i området rundt stasjonen, og dette er helt klart vår anbefalte togstasjon! For dere som kommer fra London sentrum, så går det tog fra både Victoria og London Bridge til Norwood Junction.

Selhurst: Det tar om lag 10 minutter å gå fra stasjonen til banen. Stadion er synlig hele veien. Det er dårlig med puber i dette området, men Selhurst Arms er et alternativ i nærheten av stasjonen.

Thornton Heath: Ta til venstre ut av stasjon og deretter til høyre i rundkjøringen rett nedenfor. Følg gata nedover til bortepuben på venstre side av veien. Da tar du til venstre inn Whitehorse Lane og etter et par hundre meter er du der. Det tar 10-12 minutter å gå fra stasjonen til banen. Det er godt med puber i området, men banen er ikke synlig før du nærmest snubler over den.

Både Selhurst og Thornton Heath befordres av tog fra Victoria.

Kollektivtransport

Noe av det mest kjente med London er undergrunnsbanen (tube) og to-etasjers busser! Det kan absolutt være verdt å sette seg litt inn i hvordan du bruker kollektivtransport i Croydon og London for øvrig. Det aller enkleste er faktisk å belage seg på kun å bruke et vanlig bankkort, kredittkort eller telefon, så lenge de støtter kontaktløs betaling (tæpping). Da er det bare å holde kort eller telefon mot leseren på stasjonen eller bussen og reise avgårde. Merk at du også må tæppe når du skal ut fra stasjoner for at reisekostnaden skal beregnes riktig. På buss tæpper du kun når du skal på. Summen du trekkes for beregnes etter at dagen er over og du betaler for det du har reist opp til en makssum. Når du makssummen kan du selvsagt fortsette å reise, men må altså ikke betale mer.

Man kan også skaffe seg et Oyster-kort, som kan fylles opp med en sum for deretter å bruke på samme måte som et bankkort eller kredittkort. Både kontaktløst kort og Oyster card kan benyttes på rutetog fra Gatwick til og fra East Croydon. Det er følgelig ikke vits å stå i kø for å kjøpe billett på Gatwick eller kjøpe på forhånd. Det billigste, enkleste og raskeste er å bruke kort eller mobil.

Vær for øvrig obs på at det ikke lenger selges billetter ombord på bussene! Det vil med andre ord si at du MÅ bruke Oyster card eller kontaktløst kort for å kjøre med buss.

Avslutningsvis er det greit å minne om at løsningene for betaling som er nevnt i denne artikkelen baserer seg på reiser i og i nærheten av London. Skal du lenger ut av byen, må du kjøpe tog- eller bussbillett til dette, og det kan du lese mer om f.eks. på sidene til Trainline.

Vi tar forbehold om at feil og endringer kan forekomme. Si gjerne fra om dette, så rettes det opp så fort som mulig!

Informasjonen og prisene som fremkommer i teksten er oppdatert januar 2023.