Hjemmebanene

Som noen av dere sikkert vet har ikke Crystal Palace bestandig hatt sitt hjem på Selhurst Park eller i Croydon for den saks skyld. Opp gjennom historien har klubben hatt flere hjem, tre for å være nøyaktig, og få er de som tar seg bryet med å avlegge disse et besøk. Supporterklubbens utsendte, Kai Lindseth, har vært der.

The Crystal Palace

Historien om dagens Palace skriver seg tilbake til 1905, da Crystal Palace Football Club ble stiftet. Klubben tok navnet etter bydelen den holdt til i, Crystal Palace. Bydelen selv fikk navnet sitt etter bygningen ved samme navn (bygningen brant ned til grunnen i 1936). Klubben fant sitt hjem på banen ved navn Crystal Palace (puh!), som på den tiden også var landskamp- og cupfinalearena. Her holdt Palace til fra 1905 til 1915 da første verdenskrig brøt ut. Denne banen var enorm og det ble påstått at over 100 000 kunne få plass her.

Dagens Crystal Palace Stadium huser ikke fotball, men friidrett. Her arrangeres årlig store mesterskap inkludert Diamond League og er et praktfullt friidrettsanlegg. Arenaen ble ombygd i 1977 og ingenting er i dag igjen av det som var da vårt Crystal Palace spilte her.

Herne Hill

Ved utbruddet av krigen måtte klubben flytte, og valget på ny bane falt på Herne Hill, noen kilometer nord for Crystal Palace. I tre år holdt vi til her, og i likhet med Crystal Palace Stadium eksisterer også denne banen den dag i dag, dog i litt annen drakt. Banen ligger fremdeles der den lå, men i dag er det sykkelvelodrom her. Selve arenaen ligger inne i en park, godt bevoktet av høye gjerder og piggtråd. Tribunen på bildet er faktisk den samme som sto på arenaen da CPFC holdt til her. I dag er det satt inn plastseter, men tribunen er fortsatt den samme. Den dag i dag er det faktisk fortsatt fotballbane på Herne Hill innenfor velodromen, men om den er særlig i bruk vites ei.

Etter sine tre år på Herne Hill flyttet så klubben til Croydon og banen The Nest. Banen lå like ved Selhurst Park og flere av dere har kanskje vært der uten å være klare over det!

The Nest

De svunne dagers The Nest tilhørte opprinnelig Croydon Common, en amatørklubb som gikk dukken under krigen, og i 1918 overtok Crystal Palace banen som hadde vært deres hjem. Det var på denne banen at Palace spilte sin første sesong i ligaen og rykket opp til 2. divisjon i 1920. Det som idag er igjen av The Nest er et sørgelig syn. Det eneste som gjenstår er murveggen på bildet! Veggen var en gang den øverste delen av den ene tribunen på banen (banen var bygd ned i bakken) og kan i dag skues uten å være klar over det! Neste gang du er i Sør London og går av toget på Selhurst Station for å dra til Selhurst Park, ta deg tid til å se tvers over gata for utgangen og drøm deg mange år tilbake i tiden. Rett overfor utgangen står nemlig denne muren! I dag er The Nest blitt depot for British Rail og depotet kan du se på vei med toget.

I 1924 bygde klubben Selhurst Park og har siden hatt hjemmet sitt her. Mange av dere har vært der og stadionet skulle være godt dokumentert. Så gjenstår det å se om CPFC2010s luftige planer om nytt stadion på Crystal Palace settes ut i livet eller om det blir med et ekstra strøk maling på Selhurst Park.

Slik kommer du deg dit:

  • The Nest: Ta toget til Selhurst stasjon. Restene av banen ligger tvers overfor utgangen.
  • Herne Hill: Ta toget fra Victoria til Herne Hill. Banen ligger ca. 10 min. gange fra stasjonen. Ta til venstre i første kryss og følg skilting til Herne Hill Stadium. NB! HH kan være stengt og vær derfor forberedt på å klatre over høye gjerder.
  • Crystal Palace: Ta toget til Crystal Palace. Inngangsporten er rett til høyre når du går ut av stasjonen. Tog fra både London Victoria, London Bridge og East Croydon.

Du kan lese mer om historien til våre tidligere hjemmebaner her: London’s Long Lost Sports Grounds. På denne siden finner du også flere bilder, samt flere fakta om andre “glemte” sportsarenaer i London. Vel verdt et besøk!