Palace-historien 1969-2016

Skrevet av Anders
Publisert 21. mars 2016
Oppdatert 12. november 2021

1969-81: I 1969 rykket Crystal Palace opp til øverste divisjon for første gang. I løpet av en periode på 12 år, hadde Palace seks sesonger i øverste divisjon, tre opprykk (og tre nedrykk), to kvartfinaler i ligacupen, en kvartfinale og en semifinale i FA cupen, med 13. plass i øverste divisjon som beste plassering. Det var derimot hele seks mellomsesonger hvor Palace var utenfor toppdivisjonen, inkludert vårt siste opphold på tredje nivå.

Dette var ingen homogen periode, men heller en med flere utskiftninger og endringer. Man kan dele den opp i to eller flere, men i denne sammenheng så representerer den et drøyt tiår hvor Palace hevdet seg som aldri før, skapte spennende spillere, og utviklet den klubben vi er glad i den dag i dag.

Deretter fulgte noen mindre spennende og suksessfulle år for klubben på andre nivå, før det så smått begynte å snu ca i 1986. Helt på slutten av 80-tallet kom endelig det forløsende opprykket.

1988-1998: Den suverent beste perioden for Crystal Palace. Etter noen rolige år siden «the team of the eighties» innledet 80-tallet, kom den store suksessen alle drømte om. På ti år var Palace seks sesonger i øverste divisjon, hadde tre opprykk, og den eneste sesongen uten noen av delene var en sterk tredje plass i nest øverste divisjon. Man klarte på det beste en tredje plass og en tiende plass i øverste divisjon, kom til finale og semifinale i FA-cupen, to semifinaler og en kvartfinale i ligacupen. Vi husker alle de legendariske kampene og spillerne fra denne perioden, som blir vanskelig å slå i Palace-sammenheng.

Årene som fulgte skapte også gode (og dårlige) minner, men suksessen var i beste fall sporadisk. Klubben fortsatte å holde på sin status som en klubb på de to øverste nivåene i England, og var også innom Premier League ett år. Det var likevel mange år å vente før en ny gullperiode tok fatt.

2012-2016: På de siste sesongene har vi hittil tre sesonger i øverste divisjon, ett opprykk, semifinale i ligacupen og finale i FA-cupen. Palace har for tredje gang i historien vært fire år på rad i den øverste divisjon. Det er fortsatt mange år igjen av perioden om man starter å telle fra 2012. Kan vi være inne i tidenes Palace-periode? I så fall har vi mye mer å glede oss til.

1969-1973 – fire år på rad i øverste divisjon, dette var en periode uten de helt store cup-prestasjonene, og med 18. plass som best i serien.

1979-1981 – to år i øverste divisjon med et lag som er kjent for å ha spilt positiv og offensiv fotball. 13. plass som beste plassering. Gode cupprestasjoner før og etter, men ikke i årene i øverste divisjon.

1989-1993 – fire år på rad i øverste divisjon, som dermed kopierte rekorden til klubben. Finale i FA cupen, semifinale i ligacupen, tredje plass og tiende plass i ligaen.

1994-1995 – nedrykk etter en sesong, semifinaler i begge cupene.

1997-1998 -nedrykk etter en sesong, videre noen runder i FA cupen, men ingenting eksepsjonelt.

2004-2005 – nedrykk etter en sesong, tidlig ut av cupene.

2013-pågående – minst seks sesonger i øverste divisjon, og tangerer rekorden på fire om man overlever i år. Nådde FA-cupfinalen i 2016, der det ble tap 1-2 for Manchester United. Nest beste periode for klubben totalt sett.